0.0
0.1
1 1
1 2
1 3
1 4
1 5
1 6
1 7
1 8
1 9
2 2
2 3
2 4
2 5
2 6
2 7
2 8


Проект СЕЕН

В Україні стартував пілотний проєкт із впровадження у школах системи соціально-емоційного та етичного навчання (СЕЕН або SEE Learning), яка не тільки розвиває м'які навички, але й має змінити атмосферу в школах та ставлення учнів до вчителів, навчання, один до одного та до самих себе.

 У програмі беруть участь 26 шкіл із 23 областей України. Серед них Коломийський ліцей №9. Матейчук Олена Володимирівна 2-6 жовтня пройшла тренінг з розробниками програми з Університету Еморі (США) та українськими експертами-консультантами проєкту у м. Харкові.
Протягом року вчителі будуть займатися з дітьми за новими методиками, а вже наступного року долучитися до проєкту зможе будь-яка школа. Згодом планується підписання договору між Міністерством освіти та науки, Університетом Еморі та ініціаторами проєкту в Україні EdCamp Ukraine про впровадження СЕЕН на загальнонаціональному рівні.
“Дитині у школі потрібна атмосфера дружності. Я знаю про це з власного досвіду, бо в моїй школі цього було мало. Ми маємо взаємини вчителя та дитини будувати не на страху і домінуванні, а на партнерстві, усвідомленні своїх і чужих емоцій. Саме тому ми підтримуємо програму СЕЕН” — пояснила Ганна Новосад.
Брендан Озава де Сільва, PhD, один із розробників програми SEE Learning пояснює її створення намаганням включити в освіту нові наукові дані про те, як працюють емоції, інтелект, розум людини.
Консультантом у розробці СЕЕН став автор книги "Емоційний інтелект", один із розробників СЕН, доктор Деніел Гоулман. Саме він і вигадав назву для програми: “Спочатку називали її просто СЕН 2.0, як робоча назва, як розвиток ідей Гоулмана. Але ж ми додали етику, тому сам доктор Гоулман запропонував відобразити це в імені нашого проєкту”, — пояснює Озава де Сільва. У EdCamp Ukraine визначають СЕЕН як програму, яка сприяє розвитку базових людських цінностей, системному та критичному мисленню, зосередженню уваги, запобіганню стресу й стійкості до нього, співпереживанню до себе й інших.
Розробники ж кажуть, що СЕЕН базується на трьох вимірах знань та компетенцій: усвідомленості, залученості та співпереживанні, які перетинаються між собою. Програму розробляли п’ять років, одночасно випробовуючи її елементи у 500 закладах освіти у всьому світі: у США, Індії, Бразилії, Великій Британії, Швеції, Швейцарії, Австралії та інших країнах. Результатом стане порівняння показників успішності наприкінці року, а також рівня булінгу, загального задоволення учнівства, отримання радості від навчання у школах з СЕЕН та у школах, де ця програма не практикується.
Зараз вже готові навчальні програми для початкової та середньої шкіл, розробляється програма для старшої школи.
“У вчителів є різні можливості використати це. Можна виділити для цього окремий урок, або ж розкладати на окремі навички та використовувати в різних предметах, можна використовувати так звані “години спілкування”, або навіть 5-хвилинні практичні вправи — у нас для всіх варіантів є методичні матеріали”, — пояснює старша розробниця СЕЕН Кріста Тінарі.