0.0
0.1
1 1
1 2
1 3
1 4
1 5
1 6
1 7
1 8
1 9
2 2
2 3
2 4
2 5
2 6
2 7
2 8


Освіта Коломиї, листопад 2015 року

Музей для школи – це не лише історична пам’ятка, а й нагадування про славні справи минулих поколінь, які  надихають юних коломиян - ліцеїстів бути гідними продовжувачами традицій закладу.

Окрім відкриття музею, в  школі - ліцеї  відбулася презентація  Євроклубу «Euroland». Це теж своєрідний музей, проте у ньому можна дізнатися про сучасне життя навчального закладу, зокрема про міжнародні зв’язки. Навчально-виховний комплекс  №9  співпрацює з навчальними закладами  м. Гнєвіно та м. Ниса (Польща).Троє випускників ліцею навчаються в університеті м. Ниса.

У Євроклубі представлено сувеніри. Учні та вчителі  привозять  їх з-за кордону , перебуваючи у відрядженні або беручи участь у конкурсах.

Педагоги та їх вихованці проводили пошукову діяльність, зібрали інформацію про всі країни Євросоюзу. У день урочистого відкриття Євроклубу вчителі іноземних мов запрошували гостей подивитися чималу колекцію сувенірів п’ятьма мовами (англійською,французькою,польською ,німецькою та українською). Євроклуб «Euroland» стане кабінетом  для вивчення іноземних мов у школі – ліцеї.

У рамках програми святкування 70-ліття навчального закладу ліцеїсти підготували яскраве видовище  -  виставу «Назар Стодоля» за однойменною п'єсою Т. Г. Шевченка про щирі та прекрасні почуття ,сповнені лицарства ,сильних пристрастей та відчайдушних вчинків. Уже вкотре неабияка майстерність, неперевершена та яскрава гра акторів учнівської театральної студії вразила глядачів. Така творчість стала можливою завдяки наполегливій праці акторського складу, талановитих учителів української мови та літератури і провідного актора Коломийського драматичного театру Богдана Базилевича. Драматичне дійство залишило у серцях глядачів неймовірно теплі спогади.

16 жовтня в міському палаці культури «Народний дім» відбулися урочистості  з нагоди 70-ї річниці з дня заснування навчального закладу. Ювілейне святкування, за давнім українським звичаєм, розпочалося зі вступного слова господаря - директора школи-ліцею Пасічної Ганни Миколаївни. Директор ознайомила присутніх з історією навчального  закладу, закцентувала увагу на визначних особистостях, які вийшли із його стін, розповіла про досягнення навчально-виховного комплексу та поділилася із присутніми планами на майбутнє. «Зі стін школи вилетіли у життя понад 9000 випускників, працювали 7 директорів і понад 2000 учителів,  -  зазначила Ганна Миколаївна. - Завжди,в усі часи існування нашої школи пріоритетом було навчання , глибокі та міцні знання , виховання людяності,доброти,порядності,національної гідності й патріотизму. Школа пишається своїми випускниками ,серед яких  є лікарі ,вчителі ,вчені,науковці,письменники ,артисти та художники. Ті люди ,які примножували й примножують  славу нашої школи».

До слова  привітання й благословення було запрошено духовенство. Владика Василь Івасюк, єпископ Коломийсько-Чернівецької Єпархії  УГКЦ, привітав присутніх християнським привітом та звернувся до учнів: «Вам ,дорогі діти, будувати нашу Україну щасливою на фундаменті духовного розвитку. Це буде держава любові та добра. Добром можна зробити все». Владика Юліан Гатала, єпископ Коломийський і  Косівський УПЦКП, привітав директора, педагогічний колектив та вихованців  школи-ліцею з 70-літнім ювілеєм, побажав Божого благословення, мирного неба, довгих років плідної праці заради процвітання Української держави та зазначив,що вчителі не тільки дають знання, але й виховують молоде покоління в любові до Бога, Батьківщини та ближніх. Єпископ Юліан нагородив колектив навчального закладу благословенною архієрейською грамотою та подарував для бібліотеки школи духовні книги.

На родинному святі були присутні почесні гості ,ветерани педагогічної  праці, випускники та всі ті, хто творив історію школи.

Зі словами привітання виступив заступник голови Коломийської міської ради Граділь Ігор Іванович, який нагородив колектив навчально-виховного комплексу №9 «Школа- природничо-математичний ліцей» грамотою Коломийської міської ради.

Привітання від Управління освіти пролунало з уст в.о. начальника управління освіти Вінтоняка Василя Степановича. «В освітньому  просторі міста , області, а в цьому році в усій Україні ця школа займає гідне місце , - зазначив Василь Степанович . – Навчально-виховний комплекс  №9 співпрацює з аналогічними навчальними закладами різних регіонів України, вищими навчальними закладами. В останні роки підписано договори про співпрацю з освітніми установами інших держав». Василь Степанович побажав педагогічному колективу та директору Пасічній Ганні Миколаївні творчих успіхів, досягнень, постійно вишукувати талановиту молодь як у нашому місті, так і в навколишніх селах.

Долучилась до привітань і голова міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Пилипчук Віра Іванівна, яка привітала дирекцію,вчителів та учнів з ювілеєм та нагородила педагогічний колектив почесною грамотою та премією.

Колишня випускниця навчального закладу Сосорова –Сандецька Ольга Вікторівна поділилась своїми спогадами – враженнями про навчання, колишніх учителів та  випускників.

За 70 років у школі пролунало  226800 дзвінків, проведено близько 100800уроків. Зі шкільного гнізда вилетіло у широкій світ майже 9000 випускників. Самовіддані та працелюбні, чесні й розважливі, готові допомогти, навчити, виховати – це дорогі учителі . Вони для своїх вихованців є взірцем для наслідування та джерелом сил та сподівань. За 70 років у школі працювало 2386 учителів,  їх  в різні періоди очолювало 7 директорів. Чималий внесок  у розбудову школи, примноження її славних традицій  зробили Шимко Любов Едуардівна і Грайф Яків Ізраїльович, колишні директори-випускники Султанов Юрій  Ібрагімович та Козлов Сергій Іванович продовжували справу попередників.

Від 1983 року біля керма загальноосвітньої школи №9 в часи перебудови та становлення  незалежності нашої держави став Перцович Василь Михайлович. Від 2000року очолювала освітній заклад Іваськів Лариса Олексіївна , випускниця рідної школи 1971року. З 2009 року стає директором і сьогодні за штурвалом освітянського корабля під назвою «Школа - природничо-математичний ліцей» є Пасічна Ганна Миколаївна. Педагогічний колектив школи від моменту її заснування і до наших днів відзначався високою професійною  майстерністю, працелюбністю, відданістю шкільним традиціям, педагогічним новаціям. Серед учителів 17 відмінників освіти України, новатори державних нагород. Школа  пишається  своїми заслуженими вчителями, вчителями – методистами та старшими вчителями, які є професіоналами  у своїй справі і учні яких є переможцями олімпіад як 70 років назад,так і сьогодні..

До вітального слова на святі школи було запрошено вчителя, яка 44 роки сіяла зерна мудрості та добра, Вдовіну Олену Анатоліївну. Від учителів-ветеранів вона висловила щиру подяку за вшанування  пам’яті  колег, які відійшли у вічність. Згадала про випускників, які працюють у alma-mater. Це Варварова Світлана Євгенівна, Бойчук Тетяна Анатоліївна, Щеголь Людмила Миколаївна, Роздайбіда Світлана Федорівна, Левченко Ірина Вікторівна, Дяків Белла Абрамівна. 

Династію, яка присвятила школі 70 років, представила вчитель-ветеран Гончаренко Людмила Іванівна. Вона передала вітання від своїх рідних та побажала педагогічному колективу успіхів на освітянській ниві. Від імені свого брата Козлова Сергія Івановича передала в музей школи-ліцею книгу «Поетичний театр «Орфей».

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять дорогих нам людей, які відійшли у вічність.  Це однокласники, вчителі, колеги, друзі… Згадали й учнів, які є героями : Олега  Авер’янова, Сергія Павлюка, Олексадра Козолія.

 Пишається школа своїми випускниками, які  є успішними у своїй справі. Це авторитетні особистості: Кабузан В. -доктор історичних наук;Молчанов О. -кандидат технічних наук; Єрьоменко В. - інженер-випробувач; Єрьоменко А. - колишній директор СШ № 8; Артюхов В. - кандидат технічних наук; Лапін О. - кандидат технічних наук; Перепьолкін П. - доктор хімічних наук; Лисенюк В. - науковець-геронтолог; Цугалевич Л. - доктор наук; Кобилянська А. - заслужена артистка України; Ткачук С. - заслужений працівник культури України; Кіращук Н. - доктор економічних наук; Гронська Н. - член Спілки художників України;Нагайцеви Анатолій і Сергій - науковці (США); Гасій В. - олімпійський чемпіон; Шпак А. – художник ; Фролов Валерій Федорович – випускник 1965 року, виконавчий директор Аерокосмічної організації України ООО «Аерокосмос», член-кореспондент Аерокосмічної академії України, доктор філософії технічних наук; Хрищатий Валерій Васильович – випускник 1968 року, головний лікар вузлової лікарні ст. Шепетівка; Дувірак Валерій Григорович – випускник 1968 року, художник-монументаліст і живописець. Член НСХУ (1989). Автор портретів, ікон, розписів; Тимошенко Юрій Володимирович – випускник школи 1978 року, народний депутат України VIII   скликання.Член Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції, член групи з міжпарламентських зв’язків з Грузією, член групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Білорусь, член групи з міжпарламентських зв’язків з Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії,  член групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща, член групи з міжпарламентських зв’язків з Італійською Республікою, член групи з міжпарламентських зв’язків з Сполученими Штатами Америки, член групи з міжпарламентських зв’язків з Канадою; Кобилянська Алла Рудольфівна - випускниця школи 1979 року, лауреат багатьох фестивалів та конкурсів (ім. Володимира Івасюка (1995р.), “Пісенний вернісаж” (1996, 1997р.), “Боромля” (1995р.) В 1998 році нагороджена званням Заслуженої артистки України; Романюк Юрій Дмитрович – випускник школи 1983 року, депутат Івано-Франківської обласної ради VІ скликання.

Пам’ятаємо самобутнього композитора Дмитра Циганкова, автора пісень-візитівок міста «Понад Прутом  моя Коломия», «Завітайте до нас в Коломию».

Гордістю школи є продовжувачка славних пісенних традицій – заслужена артистка  України  Алла Кобилянська.

Поділився своїми спогадами про школу і колишній випускник, представник родини Макаричевих – Дмитро. Він зауважив, що зі школою-ліцеєм пов»язано  життя його родини: у цьому навчальному закладі навчався батько, тітки, сестра, брат, а зараз навчається його донечка. Колишній випускник згадав свою першу вчительку, класних керівників та учителів – сіячів розумного, доброго, вічного. Пан Дмитро побажав рідній школі процвітання, зростання та досягнення нових висот.

2007 рік – знаменна дата для нашого закладу: на базі спеціалізованої школи з поглибленим вивченням англійської мови створили  природничо-математичний ліцей.

На сьогодні  школа-ліцей – це навчальний заклад зі своїм особливим способом життя, це сучасна школа, яка має свій стиль з профільним навчанням фізики, хімії, біології, математики, інформатики.

Педагогічний колектив школи-ліцею – це фахівці з великим практичним досвідом і потужною науковою базою, які навчають та виховують високоінтелектуальну, духовну та творчу еліту держави. У нашому навчальному закладі кожна дитина має можливість проявити себе, виробити власне «Я», свою чітку життєву позицію, розкрити себе, успішно самореалізуватись у житті.

Кожного навчального року значно збільшується кількість призерів ІІ, ІІІ етапів Усеукраїнських олімпіад з базових предметів, є переможці ІVетапу – їх на сьогодні 278! Щорічно збільшується кількість переможців Малої академії наук України, маємо 18 переможців конкурсу-захисту наукових робіт.

Після успішного складання ЗНО випускники НВК № 9 «Школа- природничо-математичний ліцей» стають студентами престижних вищих навчальних закладів України та інших країн. Якщо ти талановитий, то обов’язково досягнеш успіху. Саме тому школа-ліцей працює на УСПІХ! 

Почесними гостями на святі були наші партнери з Чернівецького інституту біології, хімії та біоресурсів. З цим вищим навчальним закладом школа-ліцей цьогоріч підписала угоду про співпрацю в напрямку розвитку природних позитивних нахилів, здібностей обдарованих учнів, надання ліцеїстам можливості для реалізації індивідуальних творчих потреб; забезпечення умов для оволодіння практичними уміннями і навичками науково-дослідницької діяльності; спільного проведення наукових досліджень у навчальному процесі.

Святковий концерт став кульмінаційним моментом відзначення ювілею школи-ліцею. Прекрасні концертні номери, вітальні виступи гостей, учителів-ветеранів та випускників надавали урочистому заходу теплої , родинної, душевної  атмосфери.

Повертайтесь до рідної школи,

Повертайтесь у будь-який час.

     Вона учнів своїх не забуде ніколи,

Двері завжди відчинить для вас.

P. S. Цьогоріч у навчально-виховному комплексі №9 «Школа-природничо-математичний ліцей» започатковано традицію: кожного року, у третю суботу жовтня, відбуватиметься свято «Зустріч випускників». Запрошуємо випускників через рік переступити поріг рідної  alma-mater.

Марина Стефанців,

учитель української  мови та літератури

НВК №9 «Школа-природничо-математичний ліцей». 

 

 

  

 

 

 


Коментарі