0.0
0.1
1 1
1 2
1 3
1 4
1 5
1 6
1 7
1 8
1 9
2 2
2 3
2 4
2 5
2 6
2 7
2 8


Психологічна порадня

"Що робить дітей  розумнішими?  Поради, які, на думку науки, можуть допомогти у цьому

Коефіцієнт розумового розвитку небагато вартує без самодисципліни

Самодисципліна важливіша, ніж показник розумових здібностей при прогнозуванні того, хто досягне великих успіхів у житті. Десятки досліджень показують, що сила волі - це найважливіша звичка, що забезпечує особистий успіх... Учні, у котрих сила волі більша, отримують на уроках кращі оцінки та вступають до вузів з більш строгим відбором. Вони рідше пропускають уроки, проводять менше часу перед телевізором і більше за домашніми завданнями. Підлітки з високим рівнем самодисципліни перевершили своїх більш імпульсивних однолітків за всіма показниками в навчанні. Самодисципліна важливіша для показників у навчанні, ніж коефіцієнт розумового розвитку. Самодисципліна також вказує на те, які учні зможуть поліпшити свою успішність під час навчального року, в той час як коефіцієнт розумового розвитку цього зробити не може... самодисципліна має більший вплив на результати навчання, ніж інтелект. Оцінки - це, в більшості, результат сумлінності та старанності, ніж просто інтелекту. Сумлінність - це та риса, яка найбільшою мірою гарантує успіх на роботі. Особливо цікаво те, що сумлінність може вказувати на майбутні успіхи людини і не тільки на робочому місці. Сумлінні люди отримують вищі оцінки в школі та коледжі; вони рідше скоюють злочини і довше зберігають свій шлюб. Так, і вони довше живуть - і не тільки через те, що менше курять і п'ють. У них рідше бувають інсульти, у них нижчий кров'яний тиск і рідше буває хвороба Альцгеймера.  Отже, хто досягає найбільших успіхів в житті? Наполегливі діти. Як з'ясували дослідники, кращим прогностичним фактором успіху є така риса, як наполегливість, яка не має ні пізнавального, ні фізичного характеру. Наполегливість визначається як завзятість і прагнення досягти поставлених довгострокових цілей. 

Пізнання це активний процес. Наш мозок розвивається, коли ми робимо якісь речі, а не коли чуємо про них. Ось чому тренуючи більшість навичок і вмінь, краще проводити дві третини часу за самоперевіркою, ніж за простим поглинанням тексту. Існує правило двох третин. Наприклад, якщо ви хочете запам'ятати якийсь уривок, краще витратити 30% часу на його читання, а інші 70%, перевіряючи отримані знання. 

Щаслива дитина = успішна дитина    Щасливі та задоволені діти частіше за інших стають успішними, вихованими і добре освіченими дорослими. Щастя - це величезна перевага у світі, який на перше місце ставить результат. Загалом щасливі люди більш успішніші, ніж нещасні, в роботі та в коханні. Вони отримують найкращі відгуки про свою роботу, більш престижні посади і більш високі зарплати. У них більше шансів вступити в шлюб, і від шлюбу вони відчувають більше задоволення.  А який перший крок до того, щоб зробити дитину щасливою? Бути щасливими батьками.

Вірте в них Дуже важливо вірити в те, що ваша дитина розумніша за багатьох. Коли вчителям кажуть, що деякі діти розумніші, ці діти починають краще вчитися - нехай навіть це було сказано навмання.

Розенталь і Ленор Джекобсон  провели дослідження в школі. Вони сказали вчителям початкової школи, що у них в класі є деякі учні, здатні "показати різкий прогрес в успішності". Насправді, цих учнів відбирали навмання. Нічого більше для виділення цих дітей із загальної кількості вчені не робили. Тим не менше, до кінця навчального року 30% взятих навмання учнів підвищили свій коефіцієнт розумового розвитку в середньому на 22 бали, і майже всі підвищили його як мінімум на 10 балів

Уроки музики

Дослідження показують, що уроки музики роблять дітей розумнішими.

Все більша кількість досліджень вказує на те, що музична освіта дає учням ряд переваг на уроках у школі   

Уроки фізкультури                                                                                                                                                                                              

Якщо людина у хорошій фізичній формі, ваші пізнавальні здібності теж підвищуються. Після фізичних вправ діти запам'ятовують нові слова зі словника на 20% швидше, ніж до занять. Темпи запам'ятовування безпосередньо співвідносяться з нейротрофічним фактором головного мозку Життя з регулярними фізичними навантаженнями впродовж трьох місяців на 30% збільшує приплив крові до тієї частини головного мозку, яка відповідає за пам'ять і пізнання.

Нестача сну знижує шанси на успіх Мозок шестикласника, котрий не доспав 1 годину, перетворюється на мозок чотирикласника.Втрата однієї години сну еквівалентна втраті двох років пізнавального становлення і розвитку. Є певне співвідношення між успішністю і тривалістю сну.Підлітки-відмінники в середньому сплять на 15 хвилин довше, ніж ті,що мають добрі оцінки, а ті на 15 хвилин довше, ніж трієчники. І так далі.   Важлива кожна чверть години.

І ще одне зауваження. Інтелект - це ще не все. Без моральності та вміння співпереживати, розумні люди можуть бути страшними людьми.


Коментарі